Een nieuwe website: open source of closed source CMS?
Welk bedrijf vernieuwt niet eens in de zoveel jaar zijn website? Vanzelfsprekend komt dikwijls het contentmanagementsysteem (CMS) aan de orde. Doorgaan met het oude? Of kiezen voor een nieuw CMS? Bij die afweging spelen kosten, service, continuïteit, flexibiliteit en (on)afhankelijkheid een belangrijke rol.
Bij open source software heb je vrije toegang tot de broncode. De broncode is openlijk toegankelijk en er zijn geen licentiekosten aan open source software verbonden. Bij de commerciële ‘closed’ source software is de broncode bedrijfsgeheim. Je kunt het vergelijken met het recept van Coca-Cola. De klant koopt bij een ‘closed’ source CMS in principe alleen het gebruik (licentie) van de software af.
WordPress, Joomla en Drupal zijn de marktleiders in open source CMS software. Andere populaire open source CMS’en zijn Typo3, Mambo (de basis van Joomla) en Alfresco.
Nu zelfs de politiek er voor pleit dat overheidsorganisaties vooral open source software gaan gebruiken om daarmee licentiekosten te besparen, rijst de vraag of open source goedkoop is.
De meeste mensen associëren open source met gratis of ‘lekker goedkoop’. De software is immers gratis beschikbaar en je betaalt geen licentiekosten aan de ontwikkelaar. Bij een ‘closed’ source CMS kunnen de licentiekosten al snel oplopen tot honderden of duizenden euro’s per jaar. Zeker met de recessie in volle gang, lijkt open source de oplossing. Geen licentiekosten meer en gratis software.
Maar er is meer tussen hemel en aarde! Een gratis beschikbare broncode, betekent niet dat een open source CMS geen kosten met zich meebrengt. Het nieuwe CMS zal aangepast moeten worden aan de specifieke wensen binnen een organisatie. Ook ondersteuning en toekomstige uitbreidingen kosten geld. Wie het CMS wil uitbreiden of verbeteren, zal daarvoor medewerkers of externe specialisten moeten inschakelen. Doorgaans vormen onderhoud, beheer en webredactie (content management) een blijvende kostenpost.
Kijk daarom verder dan de licentiekosten alleen en maak een analyse van de alle kosten die het CMS de komende jaren met zich meebrengt.
Bron: www.frankwatching.com